jan 25, 2016
0 Comments
by Jan Kieft
Ben je echt zelfstandig?

Ben je echt zelfstandig?

Je staat op een splitsing en denkt: moet ik nu naar links of naar rechts? Het is de vraag naar richting in ons leven. Ofwel we nemen verantwoordelijkheid en doen zelfstandig wat we in ons hart willen. Dan wel we gaan in het voetspoor van onze opvoeding en van de massa mee en onbewust tegen het leven in.

Het is ons eigen bewustzijn dat ons voor de keuze stelt. Het is de keuze tussen enerzijds de totale bevrijding van wat niet bij jou past, zodat je eigenwaarde tevoorschijn kan komen. En anderzijds vasthouden aan geprogrammeerde overtuigingen over jezelf, de wereld en hoe het leven moet zijn.

Ondernemerschap en persoonlijke groei van binnenuit

In het eerste geval ontvangen we leiding van de stem van binnen. Hij laat ons overduidelijk weten wat hij van ons leven vindt en welke koerscorrectie nodig is. Als we die signalen volgen ervaren we dat we leven op onze dynamo, want het leven zelf geeft ons energie. Het gaat zijn eigen gang, want het kan zich ongehinderd van binnenuit ontvouwen. We ervaren vrijheid om in onze eigen waarheid te staan, om ons spontaan en authentiek uit te kunnen drukken en om de groei impulsen van binnenuit moeiteloos te kunnen volgen. Ongeacht welk aspect van het leven dat betreft. Dit is de weg van creatie, die tot steeds hogere stadia van bewustzijn leidt. Wat vroeger onbereikbaar was, valt ons nu in volle omvang toe. We zijn zelfstandig, letterlijk: zelf standig. We hebben het hier over ondernemerschap pur sang. Namelijk van je eigen leven.

Wanneer succes stagneert

In het tweede geval horen we die innerlijke signalen niet. We zijn wellicht niet eens bewust dat we een innerlijke raadgever hebben, zozeer gaan we op in de buitenwereld. Daar ontvangen we informatie uit ontelbare bronnen en dat zorgt voor verwarring in onze geest. Dat maakt ons tot een speelbal van de omstandigheden. Het is de weg van reactie. Hier hebben we geen keuze, ook al denken we van wel. Misschien zijn we zelfstandig ondernemer. Maar we zijn niet zelf standig. Hoe moet je dan je leven in goede banen leiden?

Het maken van deze levenskeuze vraagt moed en inzicht. Diep in de stilte van ons eigen bewustzijn vinden we het antwoord op deze prangende kwestie. Dan is de keuze niet moeilijk meer. Je weet gewoon. Vanaf dat moment kun je weer spelen in het leven en gaan doen wat je echt wilt.